Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa

“Isä neuvoi, että vahvalla ammattitaidolla pärjää”

Vesa Turunen, myyntipäällikkö, Bosch Automotive Aftermarket

Vesa Turunen

Vesa Turusta voi hyvällä syyllä kutsua pitkän linjan boschilaiseksi. Ensimmäisen kerran Boschin palvelukseen vuonna 1982 tullut Vesa on tällä hetkellä Automotive Aftermarket -osaston myyntipäällikkö. Hän vastaa korjaamolaitteiden ja ohjelmistojen myynnistä Suomessa. Myyntisalkkuun kuuluvat esimerkiksi pakokaasumittarit ja ajotutkien kalibrointiin käytettävät laitteistot.

Autosähkömies vuodesta 1975

Vesan tie autojen sähköjärjestelmien pariin kulki Haagan ammattikoulun kautta merkkikorjaamolle. Sieltä Vesa tuli Boschille korjaamaan ensin autojen starttimoottoreita ja latureita.

“Kun Bosch alkoi ensimmäisten joukossa tehdä autoihin bensiinin suihkutusjärjestelmiä, kukaan ei osannut niitä korjata. Pyysin että voisinko erikoistua niihin, lupa heltisi ja aloin sitten opiskella bensiinisuihkutusjärjestelmien toimintaa”, Vesa muistelee.

Suihkutusjärjestelmien lisäksi Vesa erikoistui autojen elektronisten sytytysjärjestelmien korjauksiin. Näiden taitojen myötä Vesan työnkuva Boschilla laajeni korjaajasta kouluttajaksi.

Ranskalainen vierailu

Boschilla työskennellessään yhtenä Vesan asiakkaista oli eräs ranskalainen automerkki. Eräs toimeksianto johti Vesan urallaan uuteen työpaikkaan.

“Asiakkaalla oli aikamoinen tilanne: Satamassa seisoi 250 samanlaista uudenkarheaa autoa, joista yksikään ei lähtenyt käyntiin. Maahantuoja itse ei osannut korjata niitä, mutta minä osasin. Pian minut pyydettiinkin tälle maahantuojalle töihin”, Vesa muistelee.

“Ne vuodet olivat mielettömän hienoa aikaa. Vietin pitkiä aikoja Ranskassa koulutuksissa ja silloinen esimieheni opetti kädestä pitäen ranskalaisten ruokien ja juomien hienoudet.”

Vesa Turunen

“On ollut kivaa, että on saanut olla näin pitkään samassa firmassa. Bosch on maailman paras työpaikka.”

Paluu Boschille

Ikonisena vuonna 1995 Vesa palasi Boschille koulutustehtäviin, tällä kertaa pysyvästi.

“1995 alkoi autoelektroniikan buumi: autoihin alkoi tulla esimerkiksi turvatekniikkaa ja mukavuuselektroniikkaa. Koulutettavaa riitti todella paljon“, Vesa toteaa paluustaan Boschille.

Vuosikymmen vierähti kouluttajan tehtävissä, minkä jälkeen Vesasta tuli teknisen palvelun päällikkö.

”Alaisuudessani toimi 8 hengen ryhmä kouluttajia ja teknisiä neuvojia Suomessa ja Baltiassa.”

Esimiesaseman myötä Vesalle mieluinen konkreettinen puuhailu autojen parissa väheni ja kolmen vuoden jälkeen autosähkömiehen veri veti takaisin käytännön töiden pariin.

“Vuonna 2009 pyysin, että saisinko hypätä myyntipuolelle. Ajattelin että sieltä voisi löytyä uralle uutta ja motivoivaa haastetta ja niinpä siirryin diagnostiikkamyyjän apulaiseksi.”

Tänä päivänä myyntipäälliköksi edennyt Vesa on ylpeä urastaan Boschilla.

“On ollut kivaa, että on saanut olla näin pitkään samassa firmassa. Bosch on maailman paras työpaikka.”

Vilkas mies ei pysähdy vapaallakaan

Vapaa-ajan täyttämisen kanssa Vesalla ei ole ongelmia. Vastapainoa työlle tuovat seitsemän lasta, kolme lastenlasta, moottoripyöräily Euroopassa ja uusimpana harrastuksena veneily.

Vaikka eläkkeelle jäänti ei Vesaa vielä houkuta, on tulevaisuutta varten suunnitelma valmiina.

“Haaveena olisi oma purjevene ja purjehtia sillä Kanarialle tai miksei vaikka Atlantin yli.”

Jaa tämä: