Uutiset

Näin Boschin älykkäät verkottuneet ratkaisut helpottavat arkea

Katso Bosch ConnectedWorld 2020 -tapahtuman kohokohdat

Näin Boschin älykkäät verkottuneet ratkaisut helpottavat arkea

Älykotien ratkaisuja, tekoälyllä varustettuja tuotantorobotteja ja automatisoituun liikenteeseen suunniteltuja tietokoneita – muun muassa tällaisia esineiden internetin (IoT) sovelluksia Bosch esittelee Berliinissä 19.–20.2. järjestettävässä IoT-teollisuuden Bosch ConnectedWorld 2020 -tapahtumassa.

Ratkaisuja nykyiseen ja tulevaan liikkumiseen

Ajoneuvojen tietokoneilla laskentatehoa tulevaisuuden elektroniikka-arkkitehtuureihin

Lisääntyvä sähköistys, automaatio ja verkottuminen asettavat jatkuvasti kasvavia vaatimuksia ajoneuvojen elektroniikka-arkkitehtuurille. Tehokkaat ajoneuvojen ohjausyksiköt ovat yksi tulevaisuuden ajoneuvojen keskeisistä komponenteista. Boschin ajoneuvotietokoneet tulevat lisäämään ajoneuvojen laskentatehoa jopa tuhatkertaisesti tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Nämä automatisoinnissa, voimansiirrossa, tietoviihdejärjestelmien integroinnissa ja kuljettajan apujärjestelmissä tarvittavat tietokoneet kuuluvat jo nyt yhtiön tarjoomaan.

Täyden tehon palveluja sähköiseen liikkuvuuteen

Boschin Battery in the Cloud -pilvipalvelu pidentää sähköautojen akkujen kestoa. Älykkäät ohjelmistotoiminnot analysoivat akun tilaa ajoneuvoa ja ympäristöä koskevan reaaliaikaisen tiedon perusteella. Järjestelmä tunnistaa akun erilaiset kuormitustekijät kuten pikalatauksen. Kerätyn tiedon perusteella ohjelmisto laskee parhaat tavat estää akkukennojen ikääntyminen esimerkiksi optimoimalla akun latausprosessia kulumisen estämiseksi. Boschin integroitu lataus- ja navigointiratkaisu Convenience Charging mahdollistaa tarkan toimintasäteen ennustamisen, reitin suunnittelun latauspisteiden mukaan sekä kätevät lataukset ja maksut.

Polttokennojärjestelmillä pitkän matkan sähköistä ajoa

Ajoneuvojen polttokennot mahdollistavat pitkät ajomatkat, nopean tankkauksen ja uusiutuvilla menetelmillä tuotetun vedyn ansiosta päästöttömän ajon. Bosch aikoo kaupallistaa polttokennosarjan, jonka se on kehittänyt yhdessä ruotsalaisen Powercellin kanssa. Vetyä ja happea sähköksi muuntavan kennosarjan lisäksi Bosch kehittää parhaillaan myös muita keskeisiä polttokennojärjestelmän komponentteja tuotantoa varten.

Help Connect on henkiä pelastava yhteysratkaisu

Onnettomuuden uhrit tarvitsevat pikaista apua riippumatta siitä, tapahtuuko tapaturma kotona, pyöräillessä, autossa tai moottoripyörän selässä. Näihin ja muihin hätätilanteisiin Bosch tarjoaa Help Connect -ratkaisun, joka on eräänlainen digitaalinen suojelusenkeli. Onnettomuushetkellä älypuhelinsovellus lähettää elintärkeät tiedot pelastusviranomaisille Boschin palvelukeskusten välityksellä. Ratkaisu edellyttää automaattista onnettomuuksien tunnistusta, joka tapahtuu esimerkiksi älypuhelimen anturien tai auton apujärjestelmien avulla.

Samaa tarkoitusta varten Bosch on myös lisännyt moottoripyörien ajonvakautusjärjestelmän (MSC) kiihtyvyysantureihin älykkään törmäysalgoritmin. Anturit havaitsevat onnettomuuden ja ilmoittavat siitä mobiilisovellukselle, joka käynnistää pelastusprosessin välittömästi. Rekisteröinnin jälkeen hätäapusovelluksen voi ottaa käyttöön missä ja milloin tahansa. Liitetyissä laitteissa aktivointi tapahtuu automaattisesti ja muutoin napin painalluksella.

Ratkaisuja nykyisiin ja tuleviin tehtaisiin

Nexeed tuo läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta tuotantoon ja logistiikkaan

Teollisuus 4.0 -ratkaisuja varten suunniteltu Nexeed Industrial Application System tarjoaa tuotanto- ja logistiikkatiedot standardoidussa muodossa ja poimii datan joukosta parhaat optimoinnin mahdollisuudet. Järjestelmä on jo nyt auttanut muutamia Boschin tehtaita tehostamaan toimintaansa jopa 25 prosentilla. Nexeed Track and Trace -ratkaisulla on myös mahdollista optimoida logistiikkaa, sillä se seuraa kuormia ja niiden kuljettimia kehottamalla antureita ja yhdyskäytäviä lähettämään sijainti- ja tilatiedot säännöllisesti pilvipalveluun. Näin ollen logistiikka-asiantuntijat ja -suunnittelijat tietävät aina, missä esimerkiksi lavat tai tuotantomateriaalit kulkevat ja saapuvatko ne määränpäihinsä ajoissa.

Visuaalinen kohteen tunnistus auttaa hankkimaan oikeat varaosat nopeasti

Teollisessa laitoksessa tuotantolaitteen rikkoutuminen voi seisauttaa koko toiminnan. Oikean varaosan nopea toimitus säästää aikaa ja rahaa. Visuaalisen kohdetunnistuksen avulla käyttäjä voi ottaa kuvan rikkoutuneesta osasta älypuhelimella ja sovellus auttaa etsimään oikean varaosan käden käänteessä. Prosessin toiminta perustuu mittavalla kuva-aineistolla opetettuun neuroverkkoon. Bosch on kehittänyt järjestelmän kattamaan prosessin kaikki vaiheet varaosakuvan tallennuksesta ja neuroverkon opetusalgoritmista mobiilisovellukseen ja muihin komponentteihin.

AMIRA-projektissa opetetaan herkkäaistisia robotteja

Älykkäillä teollisuusroboteilla on merkittävä rooli tulevaisuuden teollisessa tuotannossa. AMIRA-tutkimusprojektissa robotteja opetetaan koneoppimisen ja tekoälyn avulla suoriutumaan vaativista, sorminäppäryyttä ja tarkkuutta edellyttävistä työtehtävistä.

Ajan hermolla olevia ratkaisuja rakennuksiin ja infrastruktuuriin

Kiinteillä polttokennoilla puhdasta energiaa tehokkaasti

Boschin näkemyksen mukaan kiinteäoksidipolttokennot (SOFC) ovat keskeinen tekijä toimitusvarmuuden ja energiajärjestelmän joustavuuden varmistamisessa. Teknologian avulla voidaan esimerkiksi sijoittaa pieniä hajautettuja voimalaitoksia kaupunkeihin, tehtaisiin ja datakeskuksiin. Kennoja voidaan käyttää myös sähköajoneuvojen latauspisteissä. Bosch sijoitti hiljattain 90 miljoonaa euroa polttokennoihin erikoistuneeseen Ceres Poweriin ja nosti omistusosuutensa yhtiössä noin 18 prosenttiin.

Verkottuneet rakennuspalvelut auttavat rakennuksia ”ajattelemaan”

Miten toimistorakennuksissa voidaan parhaiten hyödyntää käytettävissä oleva tila? Milloin ilmastointi pitäisi kytkeä päälle kiinteistön eri osissa? Ovatko kaikki kiinteistöön asennetut valokalusteet toiminnassa? Boschin anturi- ja pilvipohjainen Connected Building Services -ratkaisu antaa vastauksia näihin ja muihin samankaltaisiin kysymyksiin. Kiinteistöstä kerätyn, esimerkiksi käyttöastetta tai ilmanlaatua koskevan tiedon perusteella tuetaan tehokasta kiinteistönhallintaa. Käyttäjät voivat säätää huoneilmastoa ja valaistusta tarpeen mukaan, mikä parantaa kustannustehokkuutta ja vähentää energiankulutusta. Lisäksi reaaliaikainen tieto hissien kunnosta helpottaa huoltojen ja korjausten ennakointia ja näin ehkäisee suunnittelemattomia seisokkeja.

Home Connect Plus -alusta laajenee

Boschin IoT-alusta Home Connect, joka on avoin niin Boschin kuin muidenkin valmistajien kodinkoneille, on nyt laajentumassa keittiöstä ja pyykkihuoneesta kattamaan koko kodin. Vuoden 2020 puolivälistä alkaen Home Connect Plus -sovelluksella on mahdollista hallita älykodin kaikkia ratkaisuja valaistuksesta, kaihtimista ja lämmityksestä viihde-elektroniikkaan ja puutarhanhoitovälineisiin, valmistajasta riippumatta. Hallinnan keskittäminen tekee arjesta entistäkin mukavampaa ja tehokkaampaa.

Mehevää omenapiirakkaa tekoälyn avulla: anturit ja koneoppiminen yhdistyvät uuneissa

Series 8 -uunit takaavat ensiluokkaisen lopputuloksen Boschin patentoidun anturiteknologian avulla. Tekoälyn ansiosta tietyt kodinkoneet pystyvät nyt oppimaan uutta jokaisesta paistosta ja kypsennyksestä. Mitä useammin uunia käytetään, sitä tarkemmin se osaa määrittää kullekin ruoalle sopivan paistoajan.

Maatalouskoneiden ja maatilojen ratkaisut tuovat apua peltotöihin

NEVONEX, älykkään maatalouden digitaalinen ekosysteemi

NEVONEX on avoin ja valmistajariippumaton ekosysteemi, joka tuo digitaaliset palvelut maatalouskoneisiin sekä mahdollistaa työnkulkujen ja laitteiden saumattoman yhdistämisen. Se toimii myös alustana, jonka kautta maatalousteknologian tai -koneiden valmistajat voivat tarjota palveluitaan. Palveluita voidaan käyttää suoraan sekä olemassa olevissa että uusissa maatalouskoneissa, jotka on varustettu NEVONEXia tukevalla ohjausyksiköllä. Koneiden sisäänrakennettujen tai jälkiasennettujen antureiden liittäminen alustaan lisää tehostuspotentiaalia entisestään esimerkiksi siementen, lannoitteen tai tuholaismyrkkyjen levityksessä tai työnkulkujen automatisoinnissa.

Tuoreuden, kasvun ja säätilan seurantaa älykkäillä anturijärjestelmillä

Boschin verkottuneet anturijärjestelmät auttavat maanviljelijöitä seuraamaan satoon vaikuttavia ulkoisia tekijöitä ja reagoimaan niihin riittävän ajoissa.

Deepfield Connect Field Monitoring -pellonseurantajärjestelmä tarjoaa käyttäjille tietoa esimerkiksi säätilasta ja hyötykasvien kasvusta suoraan älypuhelimeen. Smart Irrigation -älykastelujärjestelmä optimoi vedenkulutusta oliivinviljelyssä. Säiliöön asennettujen anturien avulla Deepfield Connect Milk Monitoring -maidonseurantajärjestelmä mittaa maidon lämpötilaa, jotta meijerit, maidontuottajat ja säiliöautojen kuljettajat pystyvät estämään pilaantumisen ajoissa. Vastaaviin älykkäisiin anturijärjestelmiin kuuluu myös Greenhouse Guardian, joka mahdollistaa erilaisten kasvitautien havaitsemisen varhaisessa vaiheessa. Se kerää tietoja kasvihuoneen kosteus- ja hiilidioksiditasoista, käsittelee tiedot Bosch IoT Cloud -ympäristössä tekoälyn avulla ja analysoi tartuntariskin.

Jaa tämä:

Median yhteyshenkilö

Median yhteyshenkilö

Maija Andersson
Puhelinnumero
Sähköposti

Kysymykset Boschille

Lisää uutisia