Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa

”Saan tehdä työtä mielenkiintoisella alalla, joka on myös harrastukseni”

Otto Rosti, Mobility Aftermarket

Otto Rosti

Otto Rosti on viihtynyt Boschilla pian 20 vuotta. Työuransa aikana hän on edennyt autotuotepuolen kouluttajasta kansainvälisen tiimin vetäjäksi.

– Tälle alalle minut toi kiinnostus autoihin. Nyt huomaan, että olen yhä kiinnostuneempi ihmisistä ja heidän johtamisestaan, technical service manager Otto Rosti kertoo.

Otto Rosti innostui autojen korjaamisesta ja rakentelusta jo nuorena. Hän opiskeli aikanaan ammattikorkeakoulussa autoinsinööriksi ja teki samaan aikaan töitä autokorjaamolla.

– Minulla oli jo nuorena selkeä visio siitä, että vaikka autot kiinnostivat, halusin opiskella. Jo lukioaikana panostin matematiikkaan, fysiikkaan ja kieliin, joita ajattelin tarvitsevani teknisellä alalla, hän muistelee.

Opinnoista ja käytännön työstä olikin paljon hyötyä, kun hän aloitti vuonna 2005 Boschin Automotive Aftermarket -toimialalla kouluttajana. Ensimmäiset viisi vuotta hän koulutti autotekniikkaa Bosch-korjaamoiden automekaanikoille Suomessa ja sen jälkeen Boschin korjaamolaitteiden huoltoteknikoita kaikissa Pohjoismaissa.

– Vuoden 2017 alussa sain mahdollisuuden aloittaa tiimin vetäjänä Suomessa. Vuosien myötä olen saanut vastuuta myös Pohjoismaiden ja Baltian maiden tiimeistä.

Otto Rosti ei ole koskaan suunnitellut uraansa, mutta on tarttunut tilaisuuteen aina, kun uutta tehtävää on tarjottu.

– Arvostankin Boschilla sitä, että uralla on mahdollista edetä talon sisällä. Tämä on yksi syy siihen, että minulla on noin 20 vuoden aikana ollut vain yksi työnantaja.

Esihenkilötyö on yhdessä tekemistä

Kun ura on kulkenut kouluttajasta esihenkilötehtäviin, Bosch on kouluttanut Ottoa uusiin haasteisiin. Vuoden kestävä esihenkilökoulutus sisälsi kuusi Boschin sisäistä koulutustilaisuutta, joissa Otto pääsi tapaamaan boschilaisia eri maista.

– Vaikka koulutus oli raskas ja intensiivinen, se oli myös erittäin mielenkiintoinen ja sain siitä paljon. Oli hienoa tavata myös uusia ihmisiä ja verkostoitua yhtiön sisällä.

Oton mielestä yksi arvokkaimmista asioista Boschilla onkin se, että yhtiö on kuin yksi perhe.

– Tämä tunne toimii niin oman tiimin kesken kuin kansainvälisellä tasolla. Olipa kokouksia missä päin maailmaa tahansa, kaikki otetaan heti joukkoon ja kaikki tuntevat itsensä tervetulleiksi. Tämä on mielestäni hieno arvo, että kaikki ihmisiä arvostetaan.

Omassa työssään Otto haluaa innostaa kaikki tiimiläisiään osallistumaan niin työn kuin yhtiön kehittämiseen.

– On tärkeää, että kaikki pääsevät osallistumaan. Mietimme yhdessä, miten pääsemme tavoitteisiimme. Kaikki saavat kertoa oman näkemyksensä ja tuoda omia ideoitaan mukaan. Tämä tuo jokaisen työhön merkityksellisyyttä. Minun tehtäväni on sitten miettiä, miten saadaan kaikki ihmiset mukaan tekemään yhdessä, hän miettii.

Yhdessä tekemisen fiilis saa kouluttajat myös jakamaan uutta tietoa ja ideoitaan toisille.

– Meidän tiimimme tehtävä on antaa teknistä tukea autokorjaamoille. On sekä oman tiimin että asiakkaidemme etu, että me kaikki onnistumme. Kouluttajat tulevat tyytyväisiksi, kun pystyvät auttamaan omia asiakkaitaan ja asiakkaat ovat onnellisia, kun saavat apua. Tämä luo hyvän kierteen, joka auttaa meitä kaikkia.

Otto Rosti

Autoala mielenkiintoisessa vaiheessa

Vuosien varrella Otto Rosti on ollut silminnäkijä autoalan muutoksessa. Amerikanraudat, joita hän harrastuksenaan edelleen entisöi, poikkeavat tekniikaltaan melkoisesti uusimmista täyssähköautoista. Niinpä monissa autokorjaamoissa ollaan uuden edessä.

– Autoala on tällä hetkellä suuren muutoksen kynnyksellä sekä voimalinjojen sähköistymisen että autonomisen ajamisen järjestelmien osalta, ja juuri nyt meidän teknisen tiimimme osaamista tarvitaan sekä koulutuksessa että teknisessä tuessa. Tietysti se tarkoittaa, että myös meidän pitää jatkuvasti oppia uutta.

Oton mielestä Boschin vahva brändi ja tekninen osaaminen ovat erinomainen tukijalka nykyisessä alan muutoksessa. Iso ja vahva kansainvälinen kumppani on taho, johon autokorjaamoiden on hyvä luottaa ja tukeutua.

– On hienoa, että saamme myös täällä Suomessa olla tärkeä osa organisaatiota. En koe, että olisimme mitenkään syrjässä täällä. Saan aina parhaan avun, kun olen itse aktiivinen.

Hän suosittelee alaa myös nuorille osaajille.

– Autojen tekninen kehitys avaa uudenlaisia osaamismahdollisuuksia alalle, Otto Rosti sanoo.

Jaa tämä: