Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa

”Innovaatioita ei synny ilman haasteita”

Tuomas Hollman, Bosch Sensortec

Tuomas Hollman

Useimmat tietävät, että laitteidemme ja niiden sovellusten toiminta perustuu puolijohteisiin, mutta vain harva ymmärtää, miten riippuvaisia olemme niistä, ja miten riippuvaisia tulemme niistä tulevaisuudessa olemaan. Bosch Sensortecin Tuomas Hollman ja hänen tiiminsä Suomessa osaltaan varmistavat, että Bosch on valmis tarttumaan tulevaisuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Oletko koskaan miettinyt itsepysäköivien ajoneuvojen taustalla olevaa teknologiaa? Tai mikä mahdollistaa puhelimen näytön kääntymisen? Tuomas Hollman johtaa ASIC-tiimiä (Application Specific Integrated Circuits) Espoossa ja Oulussa eli hänen omien sanojensa mukaan "sirujen suunnittelua ja niihin liittyvää softaa."

Tuomas pitää nykyistä tehtäväänsä täydellisenä. Hän suoritti ensimmäisen maisterintutkintonsa sähkötekniikan alalla, ironisesti täsmälleen samassa rakennuksessa, jossa Boschin Espoon toimisto sijaitsee.

Tuomaksen matka Boschin puolijohteiden pariin alkoi oikeastaan jo vuonna 2001 isossa amerikkalaisessa teknologiayrityksessä, jossa hänestä tuli sovellusinsinööri ja tuolloin yhtiön seitsemäs työntekijä Suomessa. Ja koska hän halusi yhdistää teknisen puolen ja liiketoimintaosaamisen, hän suoritti siellä ollessaan myös kauppatieteen maisteritutkinnon.

Tuomaksen tiimi kasvoi nopeasti ja laajeni eri puolille Eurooppaa keskittyen langattomiin ja autoteollisuuden sovelluksiin. Vuonna 2006 hän vieraili työnsä vuoksi Boschilla Reutlingenissa, Saksassa. "Jo tuolloin sain Boschista erittäin hyvän kuvan. Oli heti selvää, että koko organisaatio oli todella ammattimainen", hän muistelee.

Hänen tiensä Boschille kulki lopulta Nizzan, Saksan Freisingenin ja Santa Claran kautta. Kaliforniassa ollessaan hän vaihtoi toiseen tunnettuun puolijohdeyritykseen. Suomeen paluun jälkeen Tuomaksesta tuli yksi suomalaisen start-up-yrityksen perustajista ja vähän myöhemmin yrityksen toimitusjohtaja.

Tuomas Hollman

"Kulttuuri, lopputuotteet ja ihmiset tekevät Boschista niin houkuttelevan"

"Oli mielenkiintoista siirtyä 18 kansainvälisen konsernivuoden jälkeen startup-ympäristöön ja sitten takaisin isoon, kansainväliseen konserniin", hän sanoo.

"Moni asia sai Boschin tuntumaan oikealta", hän muistelee. "Bosch on hieno yritys, jos rakastaa teknologiaa. Täällä arvostetaan korkeatasoista tekemistä, mutta samalla ihmiset ovat keskiössä", Tuomas sanoo. "Ja tietysti tämän kokoisessa yrityksessä on valtavat uramahdollisuudet myös kaltaiselleni henkilölle, joka on kiinnostunut sekä teknologiasta että liiketoiminnasta. Kulttuuri, lopputuotteet ja ihmiset tekevät Boschista niin houkuttelevan."

Tuomas tuskin olisi voinut valita "kuumempaa" alaa työskentelyyn, sillä Bosch panostaa voimakkaasti puolijohteisiin ja MEMS-antureihin. Samalla työ auttaa nostamaan Suomen Boschin kartalle näkyvyyden kannalta.

"On hämmästyttävää, mihin MEMS-anturit pystyvät. Bosch Sensortec on yksi maailman johtavista toimijoista kuluttajapuolella, ja Bosch on tietysti vahva myös autoteollisuudessa", Tuomas sanoo.

Ymmärsimme sitä tai emme, lähes jokaisessa kulutuselektroniikkalaitteessa on nykyään jonkinlaisia antureita, joista monet ovat niin pieniä, että ne ovat lähes näkymättömiä. Aina kun kallistat älypuhelintasi, anturin ansiosta näyttö kääntyy. Keittiössäsi ja kodin laitteissa on todennäköisesti useita antureita, ja älykellosi seuraa antureiden avulla toimintojasi.

Puolijohdeala on vaativa, mutta myös mielenkiintoinen, Tuomas sanoo. Viime kädessä innovaatioita ei synny ilman haasteita.

"Puolijohdeala on syklistä, koska valmistuskapasiteetin lisääminen kestää kauan. Tämä tekee liiketoiminnasta erittäin haastavaa ja siten mielenkiintoista. Kasvu on aina ollut melko hämmästyttävää, ja se on jo nyt saavuttanut valtavat mittasuhteet. Maailmanlaajuiset puolijohdemarkkinat saavuttavat vuoteen 2030 mennessä huikean biljoonan dollarin liikevaihdon. Tietojenkäsittelyssä on megatrendejä - esimerkiksi tekoäly, kuten ChatGPT:n kaltaiset tuotteet. Puolijohteiden kysyntä kasvaa, ja niiden tarjoaman laskentatehon on edelleen kasvettava eksponentiaalista vauhtia. Tämä takaa sen, että ala tarjoaa jatkossakin erittäin mielenkiintoisia mahdollisuuksia."

Katso myös video, jossa Tuomas kertoo työstään

YouTube

Tarjoamme videoita YouTuben kautta. Jotta näitä videoita voidaan näyttää, sinun on annettava suostumuksesi klikkaamalla yllä olevasta Play-painikkeesta. Jos annat suostumuksesi, tiedot siirretään YouTubeen, käytetään evästeitä ja otetaan yhteyttä Google DoubleClick -mainontaverkostoon. Tämä voi käynnistää muita tietojenkäsittelytoimia. Ei voida sulkea pois sitä, että tietoja siirretään myös Euroopan talousalueen ulkopuolisiin maihin. Voit peruuttaa suostumuksesi välittömästi ja tulevaisuudessa milloin tahansa lataamalla verkkosivuston uudelleen.

Lue lisää

Jaa tämä: