Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa
Uutiset

Bosch-konsernista hiilineutraali vuonna 2020

1. hiilineutraali maailmanlaajuinen suuryritys

Boschin hiilineutraaliushanke on mittakaavaltaan ja aikatavoitteeltaan ennennäkemätön. Edessä on suuria investointeja laitoksiin, rakennuksiin, uusiutuvaan energiaan ja vihreään sähköön. Energiatehokkuuden parantamiseen on varattu yli miljardi euroa.

Boschin hiilineutraaliushanke on mittakaavaltaan ja aikatavoitteeltaan ennennäkemätön

Stuttgart ja Renningen, Saksa – Vuoden 2020 jälkeen Bosch-konsernin noin 400 toimipisteestä tai niihin liittyvistä suunnittelu-, tuotanto- tai hallintolaitoksista ei jää hiilijalanjälkeä. Näin Boschista tulee vain hieman yli vuoden päästä maailman ensimmäinen teollinen suuryritys, joka saavuttaa tämän kunnianhimoisen tavoitteen. ”Me katsomme ilmastotoimet velvollisuudeksemme, joka on täytettävä viipymättä”, toteaa Boschin pääjohtaja Volkmar Denner. Saavuttaakseen hiilineutraaliuden mahdollisimman nopeasti Bosch aikoo lähitulevaisuudessa ostaa vihreää sähköä ja tasapainottaa väistämättömiä hiilidioksidipäästöjä hyvitysjärjestelyillä.

Vuoteen 2030 mennessä yhtiö tulee vähän kerrassaan lisäämään uusiutuvan energian osuutta sähkön tuotannossa ja hankinnassa sekä sijoittamaan miljardi euroa toimipisteidensä energiatehokkuuden kohentamiseen.

Saavutettuaan ilmastoneutraaliuden Bosch ei enää lisää ilmakehän haitallista hiilidioksidipitoisuutta. Näin yhtiö edistää merkittävästi vuonna 2015 ratifioitua Pariisin ilmastosopimusta, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen tulisi rajoittaa selvästi alle kahteen asteeseen esiteollisen kauden tasosta.

”Kaikkien on osallistuttava ilmastotalkoisiin”, Denner sanoo.

Nopeilla toimilla kohti hiilineutraaliutta

Boschin kaltaiset teolliset yritykset voivat vaikuttaa ratkaisevasti maailmanlaajuisiin pyrkimyksiin saavuttaa hiilineutraali tulevaisuus. Kansainvälisen energiajärjestön mukaan tuotantotoiminta aiheuttaa noin 32 % globaaleista hiilidioksidipäästöistä. Nykyisellään Bosch tuottaa vuosittain noin 3,3 miljoonaa tonnia hiilipäästöjä. Yritys on jo nyt onnistunut vähentämään hiilipäästöjä lähes 35 % vuodesta 2007 suhteessa arvonmuodostukseen.

”Emme aloita tyhjästä. Olemme järjestelmällisesti ylittäneet kaikki suhteellista hiilipäästöjen vähentämistä koskevat tavoitteemme. Nyt on tullut absoluuttisten tavoitteiden aika. Loppulaskenta on käsillä”, Denner sanoo.

Painopisteenä kestävä ja uusiutuva energia

Vuodesta 2020 alkaen Bosch hyvittää mahdolliset jäljelle jäävät ja väistämättömät hiilipäästöt pääasiassa ostamalla vihreää energiaa olemassa olevista voimalaitoksista ja osallistumalla hiilihyvitysohjelmiin. Lisäksi yhtiö investoi tiukkojen vaatimusten mukaan sertifioituihin ympäristöprojekteihin, joiden tavoitteena on tukea sosiaalista ja ekologista kehitystä. Koska hyvitysjärjestelyt on tarkoitus poistaa käytöstä vaiheittain vuoteen 2030 mennessä, Bosch aikoo lisätä investointeja uusiutuvaan energiaan. Suunnitelmissa on myös laajentaa yhtiön omistamia aurinkosähköjärjestelmiä, joita on asennettu esimerkiksi Intian Nashikiin ja Bidadiin.

Bosch aikoo lisäksi tehdä pitkäkestoisia toimitussopimuksia uusien tuuli- ja aurinkovoimaloiden kanssa kaikkialla maailmassa. ”Uusi puhdas sähkö edistää osaltaan siirtymää uusiutuvan energian käyttöön ilman taloudellisia tukia”, Denner lisää.

Energiatehokkuutta miljardilla eurolla ja verkottuneilla ratkaisuilla

Energiatehokkuuden kehittäminen on erinomainen keino hiilineutraaliuden saavuttamiseen. Bosch aikookin sijoittaa miljardi euroa laitostensa ja kiinteistöjensä energiatehokkuuteen seuraavan 10 vuoden aikana. ”Haluamme vähentää energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä absoluuttisesti eikä pelkästään suhteessa arvonmuodostukseen”, Denner sanoo. Vuoteen 2030 mennessä suunnitelmissa on säästää energiaa jopa 1,7 terawattituntia vuodessa aiempaa enemmän. Osuus on yli viidennes yhtiön tämänhetkisestä vuosikulutuksesta ja vastaa koko Kölnin kaupungin kotitalouksien yhteiskulutusta.

Bosch on pyrkinyt sinnikkäästi ottamaan käyttöön tehokkaita ympäristönhallintakäytäntöjä jo vuosien ajan. Pelkästään vuonna 2018 yhtiö toteutti noin 500 energiatehokkuusprojektia ja onnistui näin vähentämään sähkönkulutusta liki 1,5 %. Verkottuneesta tuotannosta on myös tullut merkittävä tehokkuutta edistävä tekijä. Bosch on jo nyt ottanut käyttöön oman energia-alustansa yli 30 tehtaassa kaikkialla maailmassa osana teollisuus 4.0 -ratkaisujen portfoliotaan. Kyseessä on pilvipohjainen ohjelmistoratkaisu, joka pystyy seuraamaan ja hallinnoimaan jokaisen yksittäisen koneen energiankulutusta.

Ilmastotoimet tarjoavat sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä

Vuotta 2030 edeltävällä ajanjaksolla Boschille aiheutuu noin miljardin euron lisäkustannukset hiilihyvitysohjelmiin osallistumisesta sekä vihreän ja uusiutuvan energian hankinnasta. Samanaikaisesti yhtiö aikoo sijoittaa miljardi euroa sisäisen energiatehokkuutensa kohentamiseen. Aiempaa paremman energiatehokkuuden ansiosta yhtiö säästää noin miljardi euroa, joten hiilineutraaliuden saavuttamiseen liittyvät kulut vähenevät kahdesta miljardista yhteen miljardiin vuoteen 2030 mennessä.

”Riittävällä päättäväisyydellä hiilineutraalius on saavutettavissa varsin nopeasti. Investointimme eivät auta pelkästään meitä itseämme, vaan myös koko ihmiskuntaa”, Denner sanoo.

Esimerkkejä Boschin projekteista

Feuerbachin tehdas – energiatehokkuutta ihmisten ja laitteiden avulla

Boschin vanhin toimipiste sijaitsee Feuerbachissa Saksassa. Vuonna 1909 perustetun laitoksen varustusta on uudistettu järjestelmällisesti vastaamaan yhtiön energiatehokkuustavoitteita. ”Energiaelämysmaailman” (Energieerlebniswelt) koulutusten kautta paikallinen tiimi panostaa energian seurantaan ja henkilöstön tietoisuuden lisäämiseen. Laitoksessa on hyödynnetty onnistuneesti lämmön talteenottoa, huoneautomaatiota, laitteiden sammutuksen hallintaa ja tuotantotilojen kunnostusprojekteja. Energiantarve on laskenut yli 50 % vuoden 2007 tasosta, ja hiilipäästöt (suhteessa arvonmuodostukseen) ovat 47 % aiempaa matalammat.

Energian säästöä datan käsittelyn avulla Homburgissa

Boschin toimipaikka Homburgissa Saksan Saarlandin osavaltiossa vastaa päivä päivältä paremmin energiatehokkaan ja itseoppivan laitoksen ominaisuuksia koskeviin vaatimuksiin. Sen ansiosta maailma on säästynyt 5 000 tonnin hiilidioksidipäästöiltä viimeisen kahden vuoden aikana ja yli 23 000 tonnin päästöiltä vuodesta 2007 lähtien. Lähestymistapa yhdistää läpinäkyvyyden ja teknologiset innovaatiot. Boschin kehittämä energianhallinta-alusta hyödyntää noin 10 000 mittauspisteestä kerättyä tietoa. Sen avulla työntekijät voivat seurata, hallita ja optimoida yksittäisten laitteiden energiankulutusta. Laitoksen teknisiin ratkaisuihin kuuluvat tuotantotilojen ilmanvaihto tarpeen mukaan, koneistusprosessien hukkalämmön hyödyntäminen ja koneiden älykäs kulutuksen hallinta.

Vihreitä kattoja, aurinkosähköjärjestelmiä ja hiilineutraaleja ratkaisuja Renningenissä

Boschin toimipaikka Renningenissä on ollut hiilineutraali tammikuusta 2019 lähtien. Lämmitysjärjestelmän polttaman maakaasun hiilijalanjälki kompensoidaan täysin hiilihyvitysjärjestelyillä. Lisäksi laitos ostaa vihreää sähköä energiatarpeensa täyttämiseksi, ja katoille asennetut 460 aurinkosähkömoduulia tuottavat energiaa tutkimuskampuksen omaan käyttöön. Rakennusten sisäisen lämpötilanhallinnan tueksi kampuksen katot on peitetty kasvillisuudella. Viherkatteen läpi suodattuva sadevesi kerätään maanalaiseen 3 600 m3:n säiliöön, josta se johdetaan ilmastointijärjestelmän jäähdytystorneihin. Viherkatot suojaavat myös suoralta auringonvalolta ja estävät lämmön liiallisen kerääntymisen kattorakenteisiin. Yhdistelmäratkaisu vähentää rakennusten ilmastointiin tarvittavaa energiamäärää 20–30 %. Toimipaikan oman vedenkäsittelylaitoksen ansiosta myös juomavettä säästetään noin 20 000 m³ vuodessa.

Kestävää lämmitystä Rodezissa

Kun Ranskan Rodezissa toimiva Boschin tiimi ryhtyi tekemään tulevaisuuden suunnitelmia vuonna 2009, tavoitteeksi asetettiin toimipaikan hiilijalanjäljen pienentäminen. Kehitystyön tuloksena käytössä on vuodesta 2013 ollut biomassaa hyödyntävä lämpölaitos, joka polttaa paikallisista kestävästi hoidetuista ja sertifioiduista metsistä saatua haketta. Rodezissa tuotettava energia käytetään veden lämmitykseen ja prosessilämmön tuotantoon. Hakepolttolaitos kattaa keskimäärin 90 % toimipaikan lämmitystarpeista ja kuluttaa noin 6 600 tonnia puuhaketta vuodessa. Biomassan poltosta vapautuu ainoastaan puiden alun perin ilmakehästä sitoma määrä hiiltä. Tehdas on onnistunut vähentämään vuotuisia hiilipäästöjään noin 600 tonnia.

Pienempi hiilijalanjälki Intian Bidadissa ja Nashikissa oman energiantuotannon avulla

Intian Bosch tavoittelee hiilineutraaliutta paikallisesti saatavilla olevien luonnollisten energianlähteiden avulla. Nashikin tiimi innostui alun perin mahdollisuudesta hankkia toimipisteen päiväsaikaan käyttämä energia täysin uusiutuvista lähteistä ja aloitti ensimmäisten aurinkosähköjärjestelmien asennukset vuonna 2015. Nyt kohteen katoilla, parkkipaikoilla ja muilla alueilla on jo 50 000 aurinkopaneelia, jotka pystyvät tuottamaan noin 20 % laitoksen vuotuisesta energiantarpeesta. Vuodesta 2015 lähtien laitos on onnistunut vähentämään hiilipäästöjään noin 23 000 tonnia ja säästämään noin 25 000 megawattituntia sähköä. Luku vastaa karkeasti ottaen 23 500 intialaistalouden energiankulutusta.

Boschin asiantuntijat ovat myös kehittäneet ympäristöystävällisen ratkaisun moduulien puhdistukseen: vettä kierrätetään useita kertoja ja puhdistetaan ekologisilla menetelmillä.

Myös noin 1 100 km Nashikista etelään sijaitsevassa Bidadin laitoksessa hyödynnetään aurinkoenergiaa. Kohde kattaa noin 30 % energiantarpeestaan aurinkosähköjärjestelmällä, joka tarjoaa myös ihanteelliset kasvatusolosuhteet vihanneksille ja yrttikasveille. Näin laitoksen ruokalan käyttöön saadaan laadukkaita lähiraaka-aineita. Aurinko ei kuitenkaan ole ainoa Bidadissa hyödynnettävä resurssi, sillä myös sadevesi kanavoidaan pieneen järveen paikallisväestön käytettäväksi.

Meksikon Bosch saa lähes kaiken energiansa uusiutuvista lähteistä

Meksiko uudisti hiljattain energiapolitiikkaansa. Osana käynnistettyä energiauudistusta maan on hankittava 35 % sähköstään muista kuin fossiilisista lähteistä. Koska aurinkoa ja tuulisia alueita on Meksikossa runsaasti, maantieteelliset ja ilmastolliset olosuhteet tukevat tätä tavoitetta ja tarjoavat hallinnon ja yrityssektorin vankan tuen ohella hyvän perustan muutoksen toteuttamiselle. Kehitystyöhön osallistuva Bosch on jo ehtinyt asettaa riman korkealle: yhtiö kattaa yli 80 % kaikkien Meksikon toimipaikkojensa energiantarpeesta San Luis Potosín osavaltiossa sijaitsevan Dominican tuulivoimalan tuotannolla. Meksikon Bosch onnistui vähentämään hiilidioksidipäästöjään 56 000 tonnia vuonna 2018 siirtymällä käyttämään pääosin uusiutuvia energianlähteitä.

Jaa tämä:

Median yhteyshenkilö

Maija Andersson

Puhelinnumero

Kysymykset Boschille

Lisää uutisia