Uutiset

Lohkoketju uusien innovaatioiden avainteknologiana

Bosch antaa IoT:n esineille äänen

Latauspisteiden kanssa kommunikoiva auto ja auto, joka maksaa omat parkkimaksunsa. Bosch esittelee Bosch ConnectedWorld 2019 (BCW19) -tapahtumassa Berliinissä uusia, lohkoketjuun perustuvia innovaatiota.

  • Liikkuminen, teollisuus ja muu elämä verkottuu
  • First Digital Trust Forum: Bosch tuo kansainväliset asiantuntijat yhteen
  • Boschin toimitusjohtaja Denner: “Jotta luottamusta digitaalisiin ekosysteemeihin voidaan rakentaa, tarvitsemme avoimia alustoja ja internetin, joka kuuluu kaikille”.
Lohkoketju uusien innovaatioiden avainteknologiana

Latauspisteiden kanssa kommunikoiva auto

Bosch tekee yhteistyössä EnBW-energiantuotantoyrityksen kanssa sähköautojen latausprosessia parantavaa prototyyppiä. Prototyyppi hyödyntää lohkoketjuteknologiaa. Tarkoituksena on virtaviivaistaa ja räätälöidä koko latausprosessi niin, että asiakkaat voivat valita, varata ja maksaa latauspalvelut parhaaksi katsomallaan tavalla. Operaattori voi esimerkiksi yhdistää älykkään latausasemahallinnan Boschin ajoneuvo-ohjelmistoon ja tarjota asiakkailleen läpinäkyvät hinnoittelumallit, jossa latausmahdollisuudet päivittyvät reaaliaikaisesti latauspisteiden saatavuuden tai uusiutuvien sähköntuotantomenetelmien mukaan. Koko tapahtuma varauksesta maksuun olisi täysin automatisoitu lohkoketjutoiminto.

Auto, joka maksaa omat parkkimaksunsa

Bosch ja Siemens kehittävät yhdessä lohkoketjupohjaista pysäköinninhallintajärjestelmää. Tulevaisuudessa DLT-teknologiat helpottavat pysäköintiä merkittävästi. Autot viestivät suoraan lähistöllä olevien palveluiden kanssa ja selvittävät parhaat ehdot. Auto tunnistetaan valitulla pysäköintihallilla automaattisesti ja asiakas voi ajaa portista suoraan sisään ilman, että hänen tarvitsee nousta autosta poimimaan parkkilippua. Asiakas voi myös huoletta poistua parkkihallista, sillä ajoneuvo on jo ollut yhteydessä poistumisporttiin ja suorittanut pysäköintimaksun etänä. Asiakkaiden ei enää tarvitse pitää mukanaan kolikoita tai huolehtia lipukkeiden säilyttämisestä.

Palvelun prototyypit on jo asennettu Boschin Renningenin tutkimuskampukselle ja Siemensin Münchenin kampukselle.

IoT:stä esineiden talouteen

Bosch tarjoaa katsauksen verkottuneen liikkumisen, teollisuuden ja muun elämän tulevaisuuteen Bosch ConnectedWorld 2019 (BCW19) -tapahtumassa Berliinissä. Bosch kokoaa alan teollisuuden yhteen paikkaan Esineiden internetistä esineiden talouteen -lupauksella. Hajautettuihin tilikirjoihin perustuvat teknologiat (DLT), kuten lohkoketjut, voivat hyvin muodostua näiden alojen avainteknologiaksi.

“Sulauttamalla fyysisen ja digitaalisen ulottuvuuden olemme luomassa ympäristön, joka tukee ihmisiä monilla elämän osa-alueilla”, Boschin pääjohtaja Volkmar Denner sanoo BCW19-tapahtumassa 5 000 politiikan, liike-elämän, tieteen, julkishallinnon ja teknologian huippuasiantuntijalle. “Tulevaisuudessa esineet eivät ole vain verkottuneita vaan ne tekevät myös liiketoimintaa yhdessä.”

Hajautetut rakenteet palauttamaan luottamus internetiin

Hajautetut rakenteet ja mallit ovat DLT-teknologioiden ytimessä: sen sijaan, että muutama alustatoimittaja säilöö dataa datakeskuksissaan, se hajautetaan useille palvelimille.

“Jotta voimme rakentaa luottamusta digitaalisiin ekosysteemeihin, tarvitsemme avoimia alustoja ja internetin, joka kuuluu kaikille”, Denner sanoo.

Tämä tuo ihmisille todellisia etuja. Jos käyttäjät ovat riippuvaisia palvelusta, verkkoalustan toimittaja voi muuttaa ehtojaan halutessaan. Jos käyttäjät eivät ole riippuvaisia suurista internet-toimijoista, käyttäjien ei enää tarvitse sokkona hyväksyä mahdollisia muutoksia.

“Me rakennamme luottamusta internet-alustoihin hajautetuilla malleilla ja rakenteilla. Ne mahdollistavat usean osapuolen osallistumisen”, Boschin digitalisaatiosta vastaava johtaja Michael Bolle sanoo.

Useiden tasa-arvoisten kumppanien ekosysteemin hallinnoimat hajautetut alustat ovat myös paremmin suojattuja ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.

IoT-edelläkävijä: esineet, teknologia ja luottamus

Boschin aloitteesta johtavien kansainvälisten yhdistysten, kuten Institute of Electrical and Electronics Engineersin (IEEE), Digital Europen, ETSI:n, Eclipse Foundationin, Trustable Technologyn, Plattform Industrie 4.0:n ja Truested IoT Alliancen edustajat tapaavat ensimmäisessä Digital Trust Forumissa Berliinissä 16.5.2019. Tapaamisen tarkoituksena on ratkaista digitaalisten järjestelmien luottamuksen rakentaminen ja varjeleminen. Vuoteen 2020 mennessä maailmanlaajuisen IoT-markkinan odotetaan kasvavan 250 miljardiin dollariin, mikä tarkoittaa 35 prosentin vuotuista kasvua.

“Meidän täytyy varmistaa tulevaisuuden innovaatioiden menestyminen ja suojata niitä epäluottamukselta ja pelolta. Emme usko suljettuun järjestelmään: projekti toimii onnistuneesti ja kestävästi vain kaikkien kumppanien luottamuksella”, Bolle sanoo.

5 000 kävijää, 80 näytteilleasettajaa, 150 puhujaa

Bosch ConnectedWorld järjestetään 15.–16.5. Tapahtumassa yli 80 näytteilleasettajaa esittelee IoT:n luomia uusia mahdollisuuksia työssä ja jokapäiväisessä elämässä. Tapahtumaan odotetaan noin 5 000 kävijää. Tapahtumassa puhuvat muun muassa Boschin pääjohtaja Volkmar Denner, Munich Re:n toimitusjohtaja Joachim Wenning, Vattenfallin toimitusjohtaja Magnus Hall ja HTML:n keksijä, internetin kehittäjä Sir Timothy Berners-Lee.

Lisäksi noin 700 ohjelmoijaa, startup-toimijaa ja suunnittelijaa osallistuu hackathoniin, jossa kehitellään ideoita verkottumisratkaisuihin. Bosch ConnectedWorld järjestetään tänä vuonna kuudetta kertaa ja se on yksi maailman suurimmista IoT-alan kansainvälisistä konferensseista.

Jaa tämä:

Median yhteyshenkilö

Median yhteyshenkilö

Maija Andersson
Puhelinnumero
Sähköposti

Kysymykset Boschille

Lisää uutisia