Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa

Kaikki katseet AIoT-tulevaisuudessa

The AIoT Show - Tulevaisuus

Koska tekniikka kehittyy nopeammin kuin koskaan, tulevaisuuden ennustaminen on nykyään yhä vaikeampaa. Voimme kuitenkin tehdä tiettyjä oletuksia tarkastelemalla AIoT:n alalla saavutettua edistystä. Se muuttaa jo nyt elämäämme, työtämme ja tapaamme siirtyä paikasta A paikkaan B – ja olemme vasta raapaisseet pintaa.

Siitä hetkestä, kun heräämme aamulla kotona ja lähdemme töihin, olipa se sitten toimistossa tai pellolla, AIoT pitää meidät turvassa ja tekee meistä terveempiä ja tuottavampia. Lisäksi se lisää viihtyvyyttämme pienten kameroiden, antureiden ja tietojenkäsittelyn teholla, jota tuskin edes voimme vielä kuvitella.

Ja tämä on epäilemättä perusta hedelmälliselle tulevaisuudelle – AIoT:n globaali markkina-arvo oli 226,4 miljardia dollaria vuonna 2019 ja sen odotetaan nousevan 482 miljardiin dollariin vuoteen 2022 mennessä.*

Oikea aika, oikea paikka

Bosch on ollut pitkään tämän uuden teknologia-aallon eturintamassa. Vuoteen 2025 mennessä jokainen Bosch-tuote on joko itsessään älykäs tai tekoälyllä on keskeinen rooli sen kehityksessä ja valmistuksessa.

Erityisesti tieliikenteessä seuraavan sukupolven kameroilla on valtava vaikutus sekä autojen sisä- että ulkopuolella. Ajoneuvot pystyvät tunnistamaan ympäristönsä, mukaan lukien tienkäyttäjät, erilaiset tienpinnat ja liikennemerkit. Tekoälyn ansiosta nämä monitoimikamerat pystyvät tarkastelemaan tienkäyttäjien käyttäytymistä, joten ne voivat esimerkiksi ennakoida mahdolliset vaarat jalankulkijoiden kehon liikkeiden perusteella ja selvittää, aikooko joku astua tielle.

Ja jos asiat menevät pieleen, verkottuneet älykamerat auttavat ongelmien paikantamisessa ja korjaamisessa sekä huoltotyössä.

AIoT ja maatalous

”Kehitämme Ipad-kameran kaltaista ratkaisua ja ohjelmistoa, jonka avulla voit ’nähdä’ autojen konepellin alle”, sanoo Ralf Mårtensson, Bosch Nordicin liiketoiminnan kehityspäällikkö. ”Voit siis suorittaa oman vianmäärityksesi selvittääksesi mekaaniset ongelmat, ja jos et pysty korjaamaan niitä itse, kamera auttaa mekaanikkoja ratkaisemaan ongelmia tienvarressa ja sinä pääset jatkamaan matkaa.”

Askel tuntemattomaan

Ajoneuvoteollisuuden lisäksi myös kotitaloussovellukset älyuuneista turvajärjestelmiin tarjoavat suuren potentiaalin, Mårtensson lisää.

”Nykyään voimme kuvitella verkottuneita kameroita, jotka näkevät pintojen alle tai niiden taakse. Voimme esimerkiksi ’nähdä’ seinien läpi, jotta tiedät, onko seinässä kaapelia tai muita esteitä, ennen kuin alat porata sitä. Jatkossa koneoppimisen ansiosta älylaitteet ja robotit näkevät, ymmärtävät, tekevät omia päätöksiä ja ryhtyvät toimiin toisin kuin nykyään, jossa saamme tiedon ja toimimme sen mukaan.”

Pohjoismaissa Bosch osallistuu oman tuotannon lisäksi myös Software Centerin toimintaan Ruotsissa (https://www.software-center.se). Tämä akateeminen yhteistyö kokoaa yhteen suunnittelu- ja tutkimuskumppaneita, joiden tavoitteena on viedä AIoT-sektoria eteenpäin.

Inhimillinen tekijä

Vaikka mahdollisuudet voivat tuntua loputtomilta, on kuitenkin otettava huomioon myös muita tekijöitä, etenkin eettiset näkökohdat ja tarve rakentaa tekoälyyn luottamuksen elementti. ”Ihmisten ja organisaatioiden on toimittava vastuullisesti siinä, miten etenemme”, Mårtensson sanoo. ”100 vuotta sitten ei ollut Internetiä eikä julkisia tietokantoja, joista olisi nähty, missä naapurisi on töissä ja paljonko hän ansaitsee ja niin edelleen. Tarkoitan, että pienet askeleet hyväksytään ’jättiharppauksen’ sijasta.”

Bosch AIoT Tulevaisuus

Tämä on Boschin pääjohtajan Volkmar Dennerin jakama mielipide, jonka mukaan ”meidän ei tarvitse ainoastaan kehittää tekoälyä, meidän on myös rakennettava luottamus siihen.” Tämä ajatus auttoi muodostamaan selkärangan yrityksen tiukoille eettisille säännöille tällä herkällä alueella. Viime kädessä inhimillinen näkökulma on ensiarvoisen tärkeä tekniikasta riippumatta. Kun luomme robotteja yhdenmukaistamaan työtämme, ihmisten on aina huolehdittava inhimillisistä voimavaroista ja robotit huolehtivat teknisistä ongelmista. Toisin sanoen ihmisten on aina oltava keskiössä. Kuten Robert Bosch sanoi kerran: ”Robottien pitäisi olla työkalujamme. Niiden tulisi laajentaa kykyjämme ja palvella tarkoituksiamme.”

Tiedämme puhtaamman toimistoilman varmistamisesta itse pysäköiviin autoihin, että AIoT luo uusia markkinoita, auttaa suojelemaan ympäristöä ja muuttaa perusteellisesti jokapäiväistä elämäämme. Mutta se, miten ja kuinka paljon, on se todellinen kysymys. Palataksemme peruskysymykseen, emme ehkä tiedä tarkalleen, mihin olemme matkalla, mutta AIoT:n avulla voimme olla turvallisin mielin tietäen, että meillä on tekniikka, joka neuvoo meidät oikeaan suuntaan.

*”2021 Global AIoT Developer Ecology White Paper” – Graffiti Intelligence and Gartner

Jaa tämä: