Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa
Uutiset

Tutkimuksesta käyttösovelluksiksi: Bosch vie tekoälyn käyttöä eteenpäin

Bosch näyttää mallia muille tekoälyn käytössä: yhtiö on viimeisten viiden vuoden aikana jättänyt patenttihakemuksia yli 1 000 tekoälykeksinnöstä ja on siten yksi johtavista tekoälypatenttien hakijoista Euroopassa.

Bosch näyttää mallia muille tekoälyn käytössä: yhtiö on viimeisten viiden vuoden aikana jättänyt patenttihakemuksia yli 1 000 tekoälykeksinnöstä ja on siten yksi johtavista tekoälypatenttien hakijoista Euroopassa. Tekniikan uusimmat edistysaskeleet generatiivisen tekoälyn ja perusmallien (kuten ChatGPT) saralla tarjoavat myös Boschille uusia mahdollisuuksia.

Perusmallit pystyvät luomaan ohjelmistokoodin, tekstin, kuvien ja musiikin kaltaista sisältöä. Aiempiin tekoälymalleihin verrattuna ne ovat erityisen tehokkaita siksi, että niitä koulutetaan valtavilla ja laaja-alaisilla tietomäärillä. Sen ansiosta perusmallit pystyvät myös esimerkiksi kääntämään kielestä toiseen ja suorittamaan tehtäviä jäsennellysti.

”Tekniikan läpimurrot aloittavat uuden aikakauden tekoälyn alueella”, sanoo Tanja Rückert, Boschin digitaalisen liiketoiminnan johtaja. ”Tämä kehitys vaikuttaa lähes kaikkiin yhteiskunnan alueisiin sekä yritysten prosesseihin. Haluamme Boschilla hyödyntää tätä potentiaalia sekä asiakkaidemme että kumppaneidemme eduksi.”

Bosch tuo tekoälyn sovelluksiin suunniteltua nopeammin

”Aiomme tuoda tekoälyn sovelluksiimme nopeasti ja menestyksekkäästi. Tavoite edistyy hyvää vauhtia”, Rückert sanoo. Ennen kuluvan vuoden loppua kaikki Boschin tuotteet tai ratkaisut joko sisältävät tekoälyä tai ne on kehitetty ja valmistettu sen avulla. Tavoite oli alun perin määrä saavuttaa vuoteen 2025 mennessä, mutta nykyisellä vauhdilla se saavutetaan kaksi vuotta etuajassa.

Tekoälyratkaisujen myynnin arvo miljardi euroa

Tekoäly on ollut kehityksen ja kasvun moottori jo jonkin aikaa. PWC:n mukaan se voisi kasvattaa Saksan BKT:tä 11 % vuoteen 2030 mennessä. Tractica ennustaa myynnin kasvavan maailmanlaajuisesti noin 31 miljardiin dollariin vuonna 2025. Tärkeimpinä syinä tähän pidetään sitä, että tekoälyratkaisut mahdollistavat tuottavuuden ja tehokkuuden parantamisen. Boschin tavoitteena on, että sen tekoälypohjaisten tuotteiden myynti saavuttaa miljardin euron rajan tulevina vuosina. ”Meille tekoäly ja tuotteiden liitettävyys ovat yksi avaintekniikoista ja yhteiskuntaa eteenpäin vievistä tekijöistä. Pääasiallisena tavoitteenamme on tuoda tekoäly palvelemaan ihmisiä”, Rückert lisää.

Bosch panostaa teolliseen tekoälyyn eli älykkäisiin algoritmeihin yhdistettynä kuljetus-, valmistus- ja rakennusalan asiantuntemukseen. Yhtiö hyödyntää omia vahvuuksiaan monimutkaisten fyysisten kohteiden valmistuksessa ja yhdistää niitä tekoälystä monien vuosien ajan kertyneeseen kokemukseensa. Näin se toimii päinvastoin kuin yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset IT-alan yhtiöt, jotka käyttävät tekoälyä pääasiassa ihmisten käyttäytymisen mallintamiseen.

Tekoälypohjaisilla ratkaisuilla on monia käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi mikrosirujen valmistuksessa tekoäly auttaa havaitsemaan poikkeamat. Tekoälypohjainen kuvankäsittely mahdollistaa piikiekkojen optisen tarkastuksen automatisoinnin. Samanaikaisesti tekoäly hallitsee materiaalivirtoja niin, että piikiekkojen tuotantokoneiden käyttöaste on optimaalisella tasolla. Tekoälytekniikat ovat keskeisessä asemassa myös Dresdenin uudessa tehtaassa, josta on tarkoitus tulla maailman edistyksellisin puolijohdetehdas.

Jaa tämä:

Lisätietoja antava:

Robert Bosch GmbH (englanniksi): Christiane Wild-Raidt

Puhelinnumero

Kysymykset Boschille

Lisää uutisia