Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa
Uutiset

Laitteet ja akut kiertoon!

Sähkölaitteiden elinkaaren lopussa kierrätys on kuluttajille helppoa, kiitos tuottajavastuun.

Sähkölaitteiden elinkaaren lopussa kierrätys on kuluttajille helppoa, kiitos tuottajavastuun.

Monet Boschinkin valmistamat, käytöstä poistetut sähkölaitteet päätyvät elinkaarensa lopussa Kuusakosken kierrätyslaitokselle. Perinteikäs perheyritys tarjoaa yrityksille ja tuottajayhteisöille sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätystä palveluna.

”Kierrätyksessä oleellista on saada laitteista eroteltua toisistaan kaikki materiaalit erilaisista metalleista muoveihin, jotta ne pystytään kierrättämään”, kertoo account manager Sanna-Mari Nevala Kuusakoskelta.

Esimerkiksi Boschin oksasilppurista moottorin osuus on noin 60 prosenttia, sen lisäksi tuotteesta 16,5 prosenttia on muovia, 16,5 prosenttia terästä ja 7 prosenttia alumiinia. Nämä kaikki saadaan Kuusakosken kierrätyslaitoksella eroteltua ja kierrätettyä tai hyödynnettyä muuten, esimerkiksi muovi poltetaan energiaksi.

”Kierrätyksessä kaikki voittavat, eikä vähiten luonto. Esimerkiksi kierrätetyn alumiinin käyttö säästää 95 prosenttia energiaa verrattuna neitseellisen alumiinin käyttöön”, Sanna-Mari kertoo.

Akkujen kierrätys lisääntynyt

Akkujen kierrätyksen mittakaava ja merkitys on lisääntynyt, kun akkuteknologia on tehnyt yhä vahvemmin tuloaan sähkölaitteisiin ja -työkaluihin.

”Esimerkiksi ruohonleikkureissa polttomoottorit olivat aiemmin valtavirtaa. Nyt akkukäyttöisten ruohonleikkureiden myynti kasvaa kohisten, noin 30–40 prosenttia vuodessa”, kertoo Boschin sähkötyökalujen markkinointipäällikkö Pasi Kivimaa.

Akkujen lisääntyminen näkyy ilahduttavasti niiden kierrätyksen kasvuna: Paristojen ja akkujen kierrätys kasvoi viime vuonna 9 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Suunta on oikea, mutta parantamisen varaa on.

”Akkujen ja paristojen kierrätysaste on Suomessa tällä hetkellä noin 46 prosenttia”, kertoo paristokierrätystä organisoivan tuottajayhteisö Recserin toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.

”Yksi isoimmista haasteista on ns. urban mining -ilmiö eli käytetyt paristot ja akut jäävät lojumaan kotien ja autotallien nurkkiin.”

Erityisesti viime aikoina yhä suositummiksi tulleet, perinteisiä akkuja ympäristöystävällisemmät litiumioniakut olisi hyvä saada talteen niiden arvokkaiden raaka-aineiden vuoksi.

”Litiumioniakut sisältävät kobolttia ja nikkeliä jopa aika suurinakin pitoisuuksina. Joissain akuissa päästään jopa 90 prosentin kierrätysasteeseen”, Lisa-Marie kertoo.

--

Mitä on tuottajavastuu ja miten se toimii?

Tuottajavastuu koskee muun muassa sähkö- ja elektroniikkalaitteiden sekä paristojen ja akkujen valmistajia ja maahantuojia. Sillä tarkoitetaan, että tuottajilla on velvollisuus huolehtia markkinoille saattamistaan tuotteista niiden elinkaaren loppuun asti.

Käytännössä tämä tarkoittaa ennen kaikkea kierrätyksen ja jätehuollon järjestämistä. Esimerkiksi vanhat kodinkoneet voi viedä veloituksetta keräyspisteisiin ja osa kaupoista vastaanottaa käytöstä poistuneita sähkölaitteita.

Bosch on aktiivisena jäsenenä SER-tuottajayhteisössä (SERTY), joka on sähkö- ja elektroniikka-alan maahantuojien ja valmistajien yhdistys. Se huolehtii jäsentensä puolesta sähkö- ja elektroniikkaromun (SE-romu) keräyksestä ja kierrätyksestä.

Jaa tämä:

Median yhteyshenkilö

Maija Andersson

Puhelinnumero

Kysymykset Boschille

Lisää uutisia