Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa
Uutiset

Robotteja työkavereina, ilmastotekoja ja tekoälyä – etappeja Teollisuus 4.0:n ensimmäiseltä vuosikymmeneltä

Teollisuus 4.0:n ensimmäinen vuosikymmen on ollut menestystarina

Robotteja työkavereina, ilmastotekoja ja tekoälyä – etappeja Teollisuus 4.0:n ensimmäiseltä vuosikymmeneltä

Verkottuneen teollisen valmistuksen pioneerina Bosch konkretisoi jatkuvasti eteenpäin visiotaan tulevaisuuden tehtaasta. Teollisuus 4.0:n ensimmäinen vuosikymmen on ollut menestystarina, myös liiketaloudellisesti: Nämä uudet liiketoimintamahdollisuudet ovat tuoneet Boschille kymmenessä vuodessa yli neljä miljardia euroa liikevaihtoa.

Teollisuus 4.0:n ensimmäisen vuosikymmenen voi jakaa muutamiin vaiheisiin.

2011: Teollistumisen neljäs vallankumous saa nimensä

Älykkäässä tehtaassa on verkkoon liitettyjä koneita, jotka kommunikoivat ja organisoituvat keskenään sekä ihmisiä, joilla on keskeinen rooli toimia tehokkaamman, joustavamman ja räätälöidymmän tuotannon kapellimestarina.

Alun perin ”kyber-fyysisiksi tuotantojärjestelmiksi” kutsuttu ajatus sai nasevamman nimen Industrie 4.0, Teollisuus 4.0. Saksan hallituksen käyntiin laittaman pioneeriprojektin saksankielinen nimi laajeni nopeasti ympäri maailmaa.

2012: Jaettu puheenjohtajuus Saksan Industrie 4.0 -työryhmässä

Konseptista siirryttiin nopeasti kehitysvaiheeseen. Bosch sai jaetun puheenjohtajuuden Teollisuus 4.0 -työryhmässä, joka esitti ensimmäiset toimenpidesuositukset polulle kohti neljättä teollisuuden vaihetta. Työryhmä lähetti suositukset Saksan liittovaltion hallitukselle lokakuussa 2020. Dais kommentoi: ”Yhteistyön aikana on käynyt selväksi, että Saksalla on kaikki tarvittavat kyvykkyydet tuotantoteknologiassa ja koneenrakennuksessa, jotta se voi jatkaa globaalia menestystään myös esineiden ja palveluiden internetin maailmassa (Internet of Things and Services).

2013: Teollisuus 4.0:stä uuteen sloganiin “Invented for life”

“Meidän täytyy muuttaa data tietämykseksi ja tietämys edelleen hyödyiksi”, sanoi Boschin pääjohtaja Volkmar Denner ZVEI Annual Conventionissa vuonna 2013. Yritys käyttää jo verkottuneita ohjelmistoja tuotantotoiminnassaan ja kehittää myös omia ohjelmistoratkaisujaan teollisiin prosesseihin. Sen julkilausuttu tavoite on johtaa Web 3.0:n teknisestä potentiaalista liiketoimintamalleja, jotka vievät kohti parempaa elämänlaatua. Tämä on yksi syy, miksi Bosch alkaa työskennellä Darmstadtin teknillisen yliopiston “Energy-efficient factory” projektissa.

2014: Bosch esittelee maailman ensimmäisen robotti-työtoverin

Vuonna 2014 Bosch esitteli maailman ensimmäisenä robotin, joka työskentelee ihmisten rinnalla ilman erillistä suojarakennelmaa. Kuvaavasti nimetty APAS (Automatic Production Assistant, automaattinen tuotantoassistentti) oli merkittävä askel sekä ihmisen ja robotin yhteistyölle (human-robot collaboration, HRC) että Teollisuus 4.0:lle. Bosch on kehittänyt APASia eteenpäin siten, että se pystyy itsenäisesti ja nopeasti huolehtimaan materiaalien syöttämisestä koneille, kokoonpanosta ja lastauksesta kuormalavoille.

2015: Bosch perustaa verkottuneen teollisuuden innovaatioklusterin

Bosch kokoaa verkottuneeseen tuotantoon liittyvän asiantuntemuksensa koko yrityksestä Connected Industry -innovaatioklusteriin. Tämä vie yrityksen askelta lähemmäksi verkottuneen tuotannon johtoasemaa niin käyttäjä- kuin tarjoajapuolellakin.

Bosch käynnistää myös koulutusohjelman työntekijöille, joilla ei ole tutkintoa. Heille tarjotaan koulutusta IT- ja talousalan tehtäviin, joihin yleensä vaaditaan akateeminen tutkinto. Tavoite on vastata ohjelmistoalan osaamisen kasvavaan kysyntään ja valmistaa yrityksen henkilöstöä Teollisuus 4.0:n aikakauteen. Ensimmäiseen ohjelmaan osallistui noin 80 Boschin työntekijää.

2016: Vanhaa tekniikkaa tuodaan Teollisuus 4.0:n maailmaan

Symbolisena eleenä Bosch toi oman sorvinsa vuodelta 1887 uudelle aikakaudelle. 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan jopa kymmenet miljoonat koneet ympäri maailman asennettiin yhä ilman Teollisuus 4.0-valmiutta.

Vanhat teollisuuslaitokset saadaan uudelle aikakaudelle, kun vanhoihin laitteisiin lisätään sensorit, älykkäät ohjelmistot sekä nopeat yhteydet ja yhdistetään ne IoT-kykyiseen teolliseen ohjaukseen.

2016: Boschin IoT Cloud vei Teollisuus 4.0:n pilveen

Oman IoT Cloud -pilvipalvelun myötä Bosch nousee täyden skaalan palveluntarjoajaksi sekä verkottuneiden ratkaisujen että IoT-ratkaisujen osalta. Boschin IoT Cloudissa yritys tarjoaa lukuisia sovelluksia verkottuneeseen liikkumiseen ja teollisuuteen sekä verkottuneiden kiinteistöjen liiketoimintaan.

2017: Workplace 4.0 – ihmiset ja koneet samaan tiimiin

APAS-työaseman myötä Bosch luo ensimmäisen työpaikan, jossa ihmiset ja koneet työskentelevät rinnakkain. Ihmiset säilyvät korvaamattomina päätöksentekijöinä ja ohjaajina ja tarkat ja väsymättömät koneet tukevat heitä tuotantoavustajan roolissa. Työpaikka 4.0:n ominaisuudet joustavat räätälöidysti kunkin työntekijän mukaan, työtason korkeudesta uusien prosessien opastuksen nopeuteen.

2018: Bosch perustaa Teollisuus 4.0:lle oman yksikön

Bosch perustaa verkottuneelle teollisuudelle oman yksikön, joka kokoaa yhteen kaikki erityisesti ohjelmistoihin ja palveluihin liittyvät Teollisuus 4.0 -aktiviteetit. Yksikkö käynnistetään yhteensä 500 työntekijän voimin Saksassa, Unkarissa ja Kiinassa. Se tarjoaa tukea ja konsulttiapua asiakkaille, jotka haluavat verkottaa koko arvoketjunsa.

2019: Bosch luottaa koulutukseen

Yhteistyössä Saksan teollisuus- ja kauppakamarin (Chamber of Industry and Commerce) kanssa Bosch käynnistää ensimmäisen maanlaajuisen ammattikoulutusohjelman, joka tähtää Teollisuus 4.0 -taitojen kehittämiseen. Koulutusohjelma on nykyään tarjolla myös muissa maissa kuten Kiinassa.

Samana vuonna Bosch julkistaa uuden ohjelmistoratkaisun nimeltä CtrlX AUTOMATION, jonka avulla tuotantokoneita ja järjestelmiä voi ohjata räätälöityjen ja päivitettävien funktioiden avulla samaan tapaan kuin matkapuhelimissa käytetään sovelluksia.

2020: Ensimmäinen 5G-kampusverkosto käyntiin

Tulevaisuuden tehtaasta tulee totta Boschin tehtaassa Stuttgart-Feuerbachissa:

Data siirtyy äärettömän luotettavasti ja ultranopeasti, koneet reagoivat käskyihin silmänräpäyksessä, langattomuus on lähes standardi ja koneet työskentelevät ihmisten kanssa yhdessä turvallisesti, ilman suoja-aitoja.

Tämä on Teollisuus 4.0:n vallankumouksen alku Boschilla, joka aikoo asteittain asentaa 5G-verkon kaikkiin 240 tehtaaseensa ympäri maailmaa.

2020: Boschin edelläkävijän rooli teollisuus 4.0:ssa edesauttaa tuotantotoiminnan hiilineutraaliuden saavuttamista globaalisti

Kaikkien Boschin 400 toimipisteen yhteenlaskettu hiilijalanjälki on nyt nolla. Verkottunut tuotantotoiminta on tämän saavutuksen avainroolissa: Teollisuus 4.0 -sovelluksilla voidaan seurata energian kulutusta ja parantaa energiatehokkuutta. Yli 100 tehtaassa ja toimipisteessä ympäri maailmaa Bosch käyttää energia-alustaa, joka on osa sen omaa Teollisuus 4.0 -portfoliota. Älykkäät algoritmit auttavat energian kulutuksen ennustamisessa ja kulutuspiikkien tasoittamisessa.

2021: Kohti virheetöntä tuotantoa Boschin tekoälyn avulla

Bosch Center for Artificial Intelligence (BCAI) on kehittänyt tekoälyyn pohjautuvan järjestelmän, joka voi havaita poikkeavuuksia ja korjata ne jo tuotantoprosessin alkuvaiheessa. Tekoälyn avulla tuotteista tulee laadukkaampia ja valmistusprosessista tulee tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi. Tekoälyratkaisu tukee tuotantoa noin 800 tuotantolinjalla yhteensä 50 tehtaassa ja ennen pitkää otetaan käyttöön kaikissa Boschin 240 tehtaassa.

2021: Tunnustusta Boschin tehtaalle Kiinassa

Jo toista kertaa World Economic Forum palkitsee Boschin tuotantolaitoksen Industry 4.0 -majakkaprojektina. Suzhoussa Kiinassa Bosch demonstroi, miten digitalisoitu tuotanto ja logistiikka voivat parantaa sekä tehokkuutta että laatua.

Vuonna 2018 World Economic Forum nosti Boschin tehtaan Wuxissa Kiinassa esimerkiksi verkottuneiden ratkaisujen kyvystä ratkoa ongelmia ja huolehtia ennaltaehkäisevästä kunnossapidosta tulevaisuuden tehtaissa.

2021: 10 vuoden sisällä Teollisuus 4.0 tuo Boschille 10 miljardin liikevaihdon

Teollisuus 4.0:n lanseeraamisesta lähtien Bosch on saanut siihen liittyvällä tuote- ja palveluportfoliollaan yli neljä miljardia euroa liikevaihtoa. Pelkästään vuonna 2020 Bosch myi tuotannon ja logistiikan verkottuneita ratkaisuja yli 700 miljoonalla eurolla.

Bosch on paitsi alan johtava toimittaja myös johtava käyttäjä: Boschin tehtaissa on yli 120 000 konetta ja 250 000 laitetta, joissa on verkottumisominaisuus, kuten integroidut kamerat ja robotit. Boschin projektit osoittavat, että verkottuneet ratkaisut lisäävät tuottavuutta jopa 25 prosentilla.

Jaa tämä:

Median yhteyshenkilö

Maija Andersson

Puhelinnumero

Kysymykset Boschille

Lisää uutisia