Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa
Uutiset

Bosch tukee taiteilija Anna-Kaisa Ant-Wuorisen taideteosta Autokulta

Taideteos tutkii auton merkitystä ihmisille

Bosch Power Tools on ollut mukana kuvanveistäjä Anna-Kaisa Ant-Wuorisen 17.5.2019 Helsingissä julkistettavan Autokulta-taideteoksen eri työvaiheissa. Työssään Ant-Wuorinen tutkii mm. auton merkitystä ihmisille. Teos on osa liikkuvan katutaiteen näyttelyhanketta ja se on nähtävillä viidessä eri teospaikassa ympäri Helsinkiä syyskuun puoliväliin saakka.

Taideteos tutkii auton merkitystä ihmisille

Kuvanveistäjä Anna-Kaisa Ant-Wuorinen on somerolainen taitelija, joka tekee suuria taideteoksia teollisesti valmistetuista, ihmisten arkea lähellä olevista tuotteista. Hän on käyttänyt aiemmissa töissään materiaalina muun muassa pulloja, aidan pätkää ja hiiltynyttä pianoa.

Uusimmassa teoksessaan Autokulta, Ant-Wuorinen tutkii muun muassa sitä, mitä auto ihmisille merkitsee. Taideteos on tehty vanhasta auton rungosta, joka on maalattu kultaiseksi ja jota on rei´itetty Boschin HSS-BIM POWERCHANGE 14-114 millimetrin paksuisilla reikäsahoilla. Rei´itys muodostaa autoon pitsimäisen kuvion.

”Auto merkitsee eri asioita eri ihmisille: toisille se on statussymboli, toisaalta taas se saastuttaa ympäristöä. Työlläni en halua osoitella mitään, vaan ennemminkin häivyttää auton taka-alalle pitsimäisen kuvion avulla. Olen tehnyt teoksen auton ehdoilla, myötäillen auton olemusta. Taideteosten tekeminen on yhdistelmä visuaalista retkeilyä ja esineiden merkitysten tutkimista”, Ant-Wuorinen kertoo.

Ant-Wuorinen etsi projektiinsa sopivia yhteistyökumppaneita ja Boschilta näytettiin vihreää valoa yhteistyölle. ”Olen todella kiitollinen Boschille hyvästä yhteistyöstä. Teoksessa käyttämieni reikäsahojen kokojen välillä ei ollut suuria eroja, joka mahdollisti soljuvien reikäkuvioiden luomisen. Olennaista teoksessa on se, mitä jää reikien ympärille.”

Boschille projektiin osallistuminen oli uudenlainen avaus markkinointiin.” Teemme hyvin paljon erityyppisiä yhteistyöprojekteja. Aiemmin olemme olleet vahvasti mukana tukemassa esimerkiksi Taitajat-kilpailua ja alppimaajoukkuetta. Ant-Wuorisen projekti avaa Boschin brändille uudenlaisen ja erilaisen mahdollisuuden näkyä Suomessa”, kertoo Retail Marketing Service Manager Anne Hjelm Boschilta.

Ideaa kehiteltiin pitkään tietokoneen ääressä

Ennen fyysisen auton muokkaamista taitelija Ant-Wuorinen käytti useita kuukausia aikaa idean kehittelyyn ja suunnittelutyöhön. ”Piirsin tietokoneella 3d-kuvia autosta, jota rei´ittelin eri tavoilla. Sitten otin valokuvia näistä rei´itetyistä kuvista, tarkastelin teosta kauempaa ja muokkasin kuvaa uudestaan. Tilasin myös työkalujen kokoisia eri värisiä tarroja ja suunnittelin niiden avulla kuvankäsittelyohjelmassa, miten teos kannattaisi toteuttaa.”

Kun suunnittelutyö oli saatu valmiiksi, alkoi vanhan auton työstäminen taideteokseksi. Suurimman osan rei´istä Ant-Wuorinen teki yhdessä avustajansa Eija Koposen kanssa. Runko rei'itettiin TM Custom Works -automaalaamossa. Siellä tehtiin myös hionnat ja maalaukset.

”Minua hieman jännitti, miten autotuunaajat suhtautuvat projektiini, jossa autoa heidän näkökulmastaan roimitaan. Sain kuitenkin yllättyä positiivisesti. Automaalaamossa on työstetty autoa todella taitavasti ja tarkasti ja sitä on tultu ihastelemaan myös muualta.”

Autokulta-taideteos on osa liikkuvan katutaiteen näyttelyhanketta ja se on nähtävillä viidessä eri paikassa ympäri Helsinkiä syyskuun puoliväliin saakka. Ensimmäiseksi se sijoitetaan Tapulikaupunkiin Ajurinaukiolle, jossa se on nähtävillä perjantaista 17.5. alkaen. Kaikille avoin taideteoksen tervetulotilaisuus pidetään Ajurinaukiolla lauantaina 18.5. kello 14.00 alkaen. Teos siirtyy aina noin kuukauden välein uuteen paikkaan ympäri Helsinkiä. Katso teospaikat tarkemmin alta.

Seuraavan teoksen ideakin on jo hautumassa taiteilijan päässä. ”Käytän seuraavaan teokseeni luultavasti kotoani löytyviä ovipumppuja. Asun Somerolla vanhassa koulussa, jossa ovipumput sulkivat ovet, kun tila oli vielä opetuskäytössä. Minä en näitä tarvitse, joten voin hyödyntää näitä taiteessani”, Ant-Wuorinen kertoo.

Autokulta-taideteos on nähtävillä seuraavissa paikoissa:

17.5.–8.6 Ajurinaukio, Tapulikaupunki

8.6.–6.7. Kahvila Kampela, Vuosaari

6.7.–4.8. Esplanadin puisto

4.8.–23.8. Töölönlahdenkatu

23.8.–15.9. Kauppakeskus Kaari, Kannelmäki

Taideteos on osa laajempaa katutaiteen näyttelyhanketta

Autokulta-taideteos on osa Sculpture Expanded – Liikkuva julkisen taiteen laboratorio -näyttelyhanketta, johon 10 eri taitelijaryhmää tuottaa erilaisia taideteoksia ympäri Helsinkiä osaksi katukuvaa. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen julkisen taiteen näyttely tuo uudella tavalla taiteen osaksi katuelämää ja arkea. Hankkeen tavoitteena on nostaa esiin erilaisia näkökulmia taiteeseen, laajentaa käsitystä nykykuvanveistosta ja hälventää taiteidenvälisiä raja-aitoja.

Lue lisää: www.sculptureexpanded.com/

Jaa tämä:

Median yhteyshenkilö

Maija Andersson

Puhelinnumero

Kysymykset Boschille

Lisää uutisia