Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa

Älykoti kullan kallis

The AIoT Show - Koti

Kello on kuusi aamulla. Verhot on avannut tietokone, joka tietää, milloin heräät joka aamu, ja suosikkimusiikkisi alkaa soida stereoista. Vilkaisu ranteeseen kertoo verenpaineesi ja sykkeesi olevan normaalit, kun otat valmiiksi keitetyn kahvin ja siirryt alakertaan. Puhelin soi – se on viesti uuniltasi, joka kertoo, että croissantit ovat maukkaiksi ja rapeiksi paistettuja juuri toiveittesi mukaisesti ja että sinun on hankittava jääkaappiin hieman täydennystä, kun menet ostoksille.

Utopistinen unelma? Kaukana siitä – tulevaisuuden kodeissa kaikki tämä (ja enemmänkin) on mahdollista verkottuneiden älylaitteiden ansiosta. Niillä on kyky oppia henkilökohtaiset mieltymyksemme ja vaatimuksemme sekä oppia toimimaan niiden mukaisesti.

Kolme tärkeintä aluetta

Älykodit ovat asuntoja, jotka käyttävät Internetiin yhdistettyjä laitteita. Niiden avulla voimme seurata ja käyttää laitteita ja järjestelmiä etänä, usein älypuhelimen ohjaamana. Järjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa ja ne pystyvät tekoälyn ja esineiden Internetin avulla jakamaan tietoja ja automatisoimaan vastauksensa.

Yleisesti ottaen kodin verkottuneiden älytuotteiden edut voidaan jakaa kolmeen alueeseen: suojaaminen, turvallisuus ja mukavuus.

AIoT ja koti

Ensimmäisessä tapauksessa videokameravalvonta, joka on Boschin ydinliiketoiminta-alueita, kehittyy jatkuvasti. Kasvojentunnistustekniikka ja verkottuneet kamerat pystyvät erottamaan ystävät, perheen ja vähemmän tervetulleet vieraat, ja jopa avaamaan oven automaattisesti tunnistamilleen henkilöille. Murtoyrityksen yhteydessä järjestelmä pystyy myös tekemään hälytyksen sekä hälyttämään paikalle sinut ja poliisin.

Turvallisuuden kannalta kameroilla ja tunnistimilla toimivat monitorit voivat olla korvaamattomia yksin eläville vanhuksille hälyttäessään, jos joku on esimerkiksi kaatunut.

Mukavuuden osalta markkinoiden kasvu on jo nopeaa älyuuneista kahvikoneisiin, valaistukseen, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin, ilmanlaadun säätimiin ja viihdejärjestelmiin.

Bosch älyuuni

Kurkistus tulevaan

Bosch on jo tämän kodeissa tapahtuvan vallankumouksen ytimessä, mistä yhtenä esimerkkinä on Bosch Series 8 -älyuuni. Kun tekoäly on oppinut mieltymyksesi, se tietää, miten esimerkiksi ateriasi kypsennetään tai sämpylät paistetaan juuri sellaisiksi kuin haluat. Saat jopa viestin matkapuhelimeesi, kun haluamasi ruoka on kypsennetty täydelliseksi.

”Älykoteja on tarkasteltava laajemmassa perspektiivissä osana verkottunutta kaupunkia ja sähköverkkoa. Siksi ne ovat tärkeitä osana tuotekehitystä”, kertoo Boschin Pohjoismaiden alueen Business Development Manager Ralf Mårtensson. ”Boschin kaikki tuotteet ovat verkottuneita yhtiön tulevaisuuden strategian mukaisesti. Tarjoamme asiakkaille uusia ja parempia toimintoja heidän päivittäiseen elämäänsä. Mutta, älykoti on muutakin kuin verkottuneita kodinkoneita, kodin suojausta, lämpöpumppuja ja kauko-ohjattavia laitteita. Tulevaisuudessa koti voi lataustoimintojen avulla toimia myös toimittajana sähköverkkoon. Joten jos esimerkiksi sähköautosi on ladattu täyteen ja sähkön hinta on korkea, voit myydä osan sähköstä takaisin kansalliseen sähköverkkoon. Ja päinvastoin, kun sähkön hinta on alhaisempi, on hyvä hetki ladata auto ja laitteet. Kaikkea tätä hallitaan automaattisesti”, hän sanoo.

Älytekniikalla on myös toissijainen arvo, Mårtensson lisää.

”Verkottunut älykoti mahdollistaa älykkäiden palveluratkaisujen toimittamisen asiakkaalle. Joten koneittesi diagnostiikka on helpompi suorittaa kotona ja niiden mahdollinen huoltotarve voidaan havaita välittömästi”, hän sanoo.

Kyberturvallisuus

Älykodeissa on valtavista mahdollisuuksista huolimatta myös haasteita. Yksi niistä on pysyä askeleen edellä kyberrikollisia Useat tutkimukset osoittavat edelleen, että monet asiakkaat ovat huolissaan siitä, että hakkerit pääsevät tunkeutumaan heidän koteihinsa aiheuttamaan tuhoa.

”Kyberturvallisuus on ja tulee olemaan yksi tulevaisuuden suurimmista haasteista kaikilla aloilla aina pienistä kaukosäätimistä laajamittaisiin infrastruktuuritoimintoihin”, Mårtensson sanoo.

”Boschilla on pitkä kokemus, myös ajoneuvoteollisuudesta, tietoturvallisuudesta. Hyödynnämme kaiken tietämyksemme, jotta voimme tehdä tuotteidemme liitettävyyden turvalliseksi asiakkaille.”

Varovaisuudesta huolimatta on vaikea olla kuvittelematta, etteikö kodeistamme tulisi turvallisempia ja mukavampia tekniikan esiinmarssin ansiosta. Ja koska kodit ovat meille niin arvokkaita, tieto siitä, että olemme turvassa ja suojattuja riippumatta siitä, olemmeko kotona tai emme, saa sen tuntumaan vieläkin erityisemmältä.

Jaa tämä: