Teollisuus 4.0 on tuonut Boschille neljä miljardia euroa myyntiä 10 vuodessa
Bosch juhli Hannoverin messuilla Teollisuus 4.0:n eli verkottuneen tuotannon 10-vuotista kehitystaivalta esittelemällä tulevaisuuden tehtaan, joka on teknologialtaan joustava, älykkäästi verkottunut, ekologisesti kestävä – ja taloudellisesti kannattava.

Bosch juhli Hannoverin messuilla Teollisuus 4.0:n eli verkottuneen tuotannon 10-vuotista kehitystaivalta esittelemällä tulevaisuuden tehtaan, joka on teknologialtaan joustava, älykkäästi verkottunut, ekologisesti kestävä – ja taloudellisesti kannattava.
Teollisuus 4.0:n johtoajatuksena on, että verkottunut teollinen tuotanto optimoi itseään automaattisesti, jolloin räätälöityjen ja jopa pienten tuotantoerien valmistaminen on taloudellisesti kannattavaa.
Boschin kymmenen vuotta sitten pioneeriprojektina alkanut Teollisuus 4.0 on ollut Boschille myös liiketaloudellinen menestys: Pelkästään vuonna 2020 Bosch myi tekoälyyn pohjautuvia teollisuuden valmistusratkaisuja yli 700 milj. eurolla ja kaikkiaan Teollisuus 4.0-sektorin myynti kymmenessä vuodessa on noussut yli neljään miljardiin euroon.
”Tunnistimme Teollisuus 4.0:n mahdollisuudet jo aikaisessa vaiheessa ja otimme alalla heti alussa aktiivisen pioneeriroolin. Nyt voimme kerätä työn hedelmiä”, kertoo Rolf Najork, Boschin valmistusteknologioista vastaava johtokunnan jäsen.
Omat tehtaat edelläkävijöitä
Vuodesta 2012 Bosch on itse järjestelmällisesti vienyt tehtaitaan uuden teollisuuden aikaan. Boschin tehtailla ympäri maailman onkin jo yli 120 000 verkottunutta konetta ja 250 000 laitetta. Bosch hyödyntää Teollisuus 4.0:ää omilla tehtaillaan ja vie sitä edelleen eteenpäin.
Nyt Bosch yhdistää samalle alustalle älykkäitä ohjelmistoja tuotannon ohjaukseen, seurantaan ja logistiikan suunnitteluun. Alusta kytketään laajaan tietokantaan, jonka avulla voi yksinkertaistaa ja kehittää eri toimintoja, esimerkiksi tekoälyn analyysejä vikahavainnoista. Boschin uuden tuotanto- ja logistiikka-alustan käyttöönotto alkaa vuoden 2021 lopussa.
”Tarjoamme noin 240 tehtaallemme standardoidun ’Teollisuus 4.0 työkalupakin’, jota voidaan laajentaa ja ottaa käyttöön tarpeen mukaan”, Najork kertoo.
Bosch arvioi, että tällä noin 400 miljoonan investoinnilla saavutetaan viidessä vuodessa yli miljardin euron säästöt.
Digitalisaatiolla kilpailukyky
Najork ei pidä Teollisuus 4.0:aa itseisarvona, vaan keinona ylläpitää kilpailukykyä digitalisaation avulla. Teollisuus 4.0:n tarjoamat hyödyt ovatkin todentuneet Boschin projekteissa: Verkottuneet ratkaisut ovat kasvattaneet tuottavuutta 25 prosentilla, lisänneet koneiden käyttöastetta jopa 15 prosentilla ja vähentäneet ylläpitokustannuksia jopa 25 prosentilla.
”Jos haluamme hyödyntää Teollisuus 4.0:n potentiaalia, meidän pitää siirtyä pois yksittäisistä ratkaisuista. Ainoastaan omien rajojensa sisällä toimivat tekniset järjestelmät ainoastaan estävät kehitystä”, Najork linjaa.
Seuraavana vaiheena Bosch näkee Teollisuus 4.0:n ja tekoälyn (AI) yhdistämisen.
”Meidän fokuksemme on vastaisuudessakin eri teknologioiden hyödyntämisessä ja yhdistämisessä. Meistä tulee AIoT-yritys kun tuomme tekoälyn ja esineiden internetin yhteen”, Najork linjaa.
5G tukee tehtaiden roolia innovaatioiden lähteinä
Erilaiset kehitysaskeleet osoittavat, että tehtaista on jälleen kerran tullut innovaatioiden lähteitä. Henkilöstöresursseja voidaan säästää esimerkiksi yhdistämällä joustavaa robotiikkaa itseoppivaan kuvankäsittelyjärjestelmään. Tulevaisuuden tehtaassa ihmisen rinnalla toimiva robotti APAS voi hoitaa tuotteiden visuaalisen tarkastuksen täysin automatisoidusti. Robotit voivat keräillä tuotteita joustavasti ja tarkasti: Käyttämällä älykästä kuvantunnistusta ne poimivat erilaisia komponentteja ja lajitella ne luotettavasti jatkokäsittelyä tai lähetystä varten.
Uusien teknologioiden ansiosta ihmisten ja koneiden vuorovaikutus on entistä turvallisempaa ja tehokkaampaa tulevaisuudessa, kun 5G takaa luotettavan ja langattoman tiedonvaihdon, lähes reaaliajassa. Vuonna 2020 Bosch lanseerasi ensimmäisen 5G-kampusverkon Teollisuus 4.0 -projektia johtavassa Stuttgart-Feuerbachin tehtaassa. Yritys testaa parhaillaan 5G-sovelluksia noin 10 tehtaassa maailmanlaajuisesti ja valmistaa tuotteitaan 5G-yhteensopiviksi.
Najork uskoo, että tulevaisuuden tehtaan menestyksen ratkaisee kolme periaatetta.
”Ensimmäiseksi Teollisuus 4.0 on ymmärrettävä kokonaisvaltaisesti ja on keskityttävä kattaviin teollisuusratkaisuihin. Toiseksi tarvitsemme avoimen arkkitehtuurin, joka on yhteensopiva ja käyttäjäystävällinen sekä tehtaille itselleen, mutta myös asiakkaille ja tavarantoimittajille. Kolmanneksi meidän pitää varmistaa joustavuus: tulevaisuudessa asiakkaat haluavat kasvavissa määrin kustomoituja tuotteita. Kun pystymme pitämään nämä periaatteet tasapainossa, teollisuudessa syntyvät ideat muuttavat maailmaa paremmaksi paikaksi.”