Siirry pääsisältöön
Bosch Suomessa

Edessä terveempi ja älykkäämpi tulevaisuus

The AIoT Show - Health

Jonakin päivänä jokainen on itse oma lääkärinsä. Ajatus on ehkä epärealistinen, mutta terveydenhoidon ja teknologian edistysaskelten ansiosta ei ehkä ole kovin kaukaa haettua olettaa, että tulevina vuosina kehitys kulkee siihen suuntaan..

Boschin slogan ei ole ”Invented for life” syyttä suotta – ja vaikka terveydenhoito ei olekaan yrityksen suurin toimiala, sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi koronapandemian aikana yritys kehitti nopeasti pikatestin Vivalytic-analyysilaitteelle, joka antaa luotettavat tulokset alle 30 minuutissa.

Vivalytic diagnostic platform

Puettavat älylaitteet tulevaisuuden ratkaisu

Moniin kysymyksiin ei vielä ole vastausta, mutta jo nyt tiedetään, että usein käyttäjien päälleen pukemat, toisinaan kehoon upotettujen anturien avulla toimivat verkottuneet älylaitteet tarjoavat todennäköisesti potilaille paremman mahdollisuuden hallita terveyttään tulevina vuosina.

Verkottuneet, puettavat älylaitteet ovat tulevina vuosina kaikkialla ympärillämme, ja niiden mahdollisuudet terveydenhoitoalalla ovat huikeat. AIoT onkin kannattava aihealue liiketoiminnassa, ei vain Boschin kaltaisille yrityksille, vaan kaikille biotieteiden ja lääketeollisuuden alan toimijoille.

”Terveydenhuoltoon keskittyminen sopii moniin liiketoimintamalleihimme, joissa hyödynnämme Boschin antureita, ohjelmistoja, yhteyksiä ja palveluja”, sanoo Tukholmassa asuva Ralf Martensson, Pohjoismaiden alueen liiketoiminnan kehityspäällikkö. ”Tämä on myös taatusti kasvava markkina-alue, etenkin etähoidon osalta. Tuotteilla voi tehdä mittauksia itse ilman lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla käyntiä. Sitten tiedot voi lähettää hoitohenkilöstölle suoraan kotoa käsin. Loppujen lopuksi pääasia on se, miten uudet ratkaisut voidaan ottaa käyttöön Boschin komponenteilla, tietämyksellä, ohjelmistolla ja kokemuksella IoT:n ja tekoälyn saralta”, hän lisää.

Internetiin yhteydessä olevien, puettavien laitteiden avulla pystymme diagnosoimaan omat oireemme paremmin. Sen lisäksi lääkärit saavat nopeasti pääsyn tietoihin s pystyvät havaitsemaan piilevät oireet helpommin ja varoittamaan orastavista ongelmista paljon varhaisemmassa vaiheessa. Usein se voi pelastaa henkiä.

Mitä tulevaisuudessa on siis odotettavissa? Antureita käytetään varmasti kaikkialla. Anturien mukautettavuuden ansiosta ne pystyvät auttamaan Parkinson-potilaiden lihasliikkeiden valvonnassa, tutkimaan sydämensykkeen poikkeavuuksia tai tarkkailemaan halvausten vaaraa, astmaa ja sydän- ja keuhkotauteja. Tämän pitäisi helpottaa potilaiden liikkumista ja vähentää henkilökohtaisten sairaalakäyntien tarvetta huomattavasti.

Antureita ei käytetä pelkästään keholla. Sairaaloissa elintärkeisiin koneisiin ja laitteisiin voidaan asettaa seurantatekniikkaa. Silloin laitteet on helpompi paikantaa tarvittaessa, ja kerätyt tiedot auttavat valvomaan laitteiden tehokkuutta.

Virtual Reality (VR)

Pohjoismaat

Bosch ei ole salaillut haluaan käyttää aikaa ja resursseja nykypäivän ja tulevaisuuden terveydenhoitoratkaisujen kehittämiseen, joista osa lukeutuu virtuaalitodellisuuden (VR) alaan. Täällä Pohjoismaissa yksi kiinnostavista hankkeista on käynnissä Tanskassa. Siellä Bosch on kehittänyt yhteistyössä University College Copenhagenin ja pääkaupungin lähellä sijaitsevan Rødovren kunnan kanssa VR-työkalun lapsille ja nuorille, joilla on ADHD, Asperger ja muita oireyhtymiä.

VR-lasien avulla käyttäjä pystyy näkemään ja harjoittelemaan etukäteen tilanteita, jotka voivat aiheuttaa heille stressiä todellisessa elämässä. Tässä tapauksessa ryhmä nuoria aikuisia opetettiin matkustamaan itsenäisesti julkisella liikenteellä ensimmäistä kertaa elämässään ”VR Bus Ride” -matkustusharjoituspelillä.

Oppilaat kulkevat virtuaalisen seuralaisen kanssa koko matkan läpi, käyttävät bussikorttiaan, havaitsevat tuttuja maamerkkejä ja seuraavat pysäkkejä, kunnes lopulta tunnistavat oikean määränpään ja nousevat kyydistä.

Tämä on vain yksi esimerkki monista tavoista, joilla uudet verkottuneet älylaitteet parantavat paitsi potilaiden, myös heitä hoitavien elämänlaatua. Boschilla tämän prosessin tukemisesta ja kehittämisestä on tulossa yhä tärkeämpi osa meidänkin elämäämme ja työtämme.

Jaa tämä: